Gratulálunk Somogyváry Ákosnak!

Kedves barátunk, a budakeszi Erkel Napok és kórustalálkozóink rendszeres szakmai segítője Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke Gyula Város Kultúrájáért kitüntetésben részesült.

Somogyváry Ákos Erkel Ferenc szépunokája, karnagy, zenetanár a Caritas Collectio Kamarazenekar és a Ciszterci Szent Alberik Kórus művészeti vezetője, az Erkel Ferenc Társaság és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Választmányának elnöke.

Somogyváry Ákos Erkel Ferenc szépunokája, karnagy, zenetanár a Caritas Collectio Kamarazenekar és a Ciszterci Szent Alberik Kórus művészeti vezetője, az Erkel Ferenc Társaság és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Választmányának elnöke. 1989-ben diplomázott, felsőfokú tanulmányai mellett a Budafoki Ifjúsági (a mai Dohnányi Ernő) Szimfonikus Zenekar tagja volt. A középiskolás korosztálynak 1988 óta folyamatosan tanít zenét. Szakmai tevékenységének első jelentős állomása 1994–ben, a Zeneakadémián, a Hymnus születésének 150. évfordulójára szervezett ünnepi hangverseny volt.

Zenekari-, kórus-, és oratórikus hangversenyek alkalmával megszámlálhatatlan énekes, hangszeres szólistával és hozzávetőleg 50 magyar és külföldi kórussal dolgozott együtt. Együtteseivel és vendégkarnagyként számos rádió-, és televízióközvetítés dirigense volt, Európa nyolc országában adott koncerteket. 1998 és 2011 között kilenc saját CD-felvétel elkészítése fűződik a nevéhez.

Somogyváry Ákos a díjjal járó pénzjutalmat a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak ajánlotta fel.

Somogyváry Ákos a Budakeszi és Gyula városa között – elsősorban Erkel Ferenc kapcsán létrejött kulturális kapcsolat legfőbb mozgatórugója és támogatója.

Erkel Galériánkban két személyes ajándéka is látható. Egyik annak a ritka Erkel-képnek a másolata, melyet az Erkel bicentenárium évében Gyula városának adott át és az ünnepélyes átadáskor így fogalmazott “A képet annak a településnek adnám át, amely szülővárosa mellett hasonló elkötelezettséggel és szeretettel ápolja a zeneszerző emlékét. A két település immáron elválaszthatatlan egységet képez Erkel Ferenc emlékének ápolásában”.

Ajándékát szimbolikusan megfejelte a gyulai emlékház avatásakor elvágott nemzeti színű szalag egy darabjával is.

A másik az Erkel Ferenc hagyatékának tárgyi emlékeit felelevenítő, a család egykori tulajdonát képező komód.

Kedves Ákos! Reméljük, nemsokára ismét személyesen is találkozhatunk, talán már júniusban a XXXII. Erkel Napok alkalmával, addig is jó egészséget és további szép sikereket kívánunk!

Az EFMK munkatársai