Budakeszi népdalkör

Próbanap: minden héten csütörtökön 18-20 óráig.

A Budakeszi Népdalkör 1987-ben Kis Csongor Áronné vezetésével alakult a Budakeszin működő óvodák óvónőiből azzal a céllal, hogy a 3-7 éves gyermekek magyar népzene irántiérdeklődését felkeltse, életüknek e döntő szakaszában megalapozza. A Népdalkör azóta férfitagokkal is kiegészült, s hangszeres kíséretük is van. A színpadon való megjelenésnek, az előadott műsornak minőséginek kell lennie. Ezért járnak különféle megmérettetésekre, ahol szigorú zsűri véleményezi munkájukat.

Főbb díjaik:

  • Csillagfürt jubileumi gála” kimagasló eredmény
  • IX. Vass Lajos Népzenei verseny országos középdöntő Arany fokozat
  • X. Vass Lajos Népzenei Verseny Vass Lajos Arany fokozat
  • Vass Lajos Népzenei Verseny Kiemelt Arany fokozat (2014)
  • Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntő Vass Lajos Nagydíj

A Népdalkör gyakran kap felkérést Budakeszi város és egyéb települések vezetésétől helyi rendezvényeken való fellépésre. A teljesség igénye nélkül többször adtak műsort Gyálon, Fóton, Vecsésen, Zsámbékon, Vácon, Budaörsön, Gyömrőn, Kosdon. Megyén kívül is megfordultak több helyütt, így Budapesten a régi Nemzeti Színházban, a pesterzsébeti Csiliben, Debrecenben s a Fejér megyei Csákváron. A Magyar Népfőiskolai Collégium rendezvényein is gyakran adnak hosszabb-rövidebb műsort. Így jutottak el a Drávaszögbe (Horvátország) is. Több alkalommal megfordultak Erdélyben (Torockó, Tordaszentlászló, Gyimesbükk, Barót, Sepsiszentgyörgy, Válaszút), Kárpátalján (Beregszász, Nagydobrony) s végül, de nem utoljára a felvidéki Nagyabonyban is. Minden előadáson odafigyelnek a megjelenésükre, a leadott műsor igényes megszólaltatására. Ezért szervezik évente az Énekesműhely elnevezésű rendezvényüket, amikor neves előadóművészt – Budai Ilonát – hívják meg, egy egynapos továbbképzésre. A továbbképzésen megjelennek a környező települések népdalköreinek vezetői. E rendezvénnyel bővítik, karbantartják a népdalkörök repertoárjait és pontos  eligazítást kapnak a tanult népdalokeredetéről is. Ugyanezért fontos a Szövetség által rendezett egy hetes szakmai továbbképzés is.

2020. augusztus 20-án a Budakeszi Népdalkör, Budakeszi Közművelődéséért díjat vehetett át.

A Budakeszi Népdalkör, országszerte és a környező országokba is viszi Budakeszi jó hírét. A Népdalkör tagjai töretlen lelkesedéssel munkálkodnak azon, hogy továbbvigyék a hagyományokat, megismertessék a népdalokat, formálják a zenei ízlést

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legfrissebb programjainkról, eseményeinkről.

    Olvastam és elfogadom az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.